Wykonanie
Dzisiaj przepis na libańską klasykę - tabbouleh. To chyba najpopularniejsza obok kebabów potrawa kuchni Bliskiego Wschodu w Polsce. Znana w tysiącu odmian, to zazwyczaj pierwszy kontakt Polaka z
kuskus - chociaż często przygotowywana jest również z
kaszą bulgur.Składniki2 łyżki
natki pietruszki3 łyżki świeżej
mięty200 ml
kuskus8
pomidorków koktajlowych2
ogórki gruntowe2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
oliwysól i
pieprzKuskus przygotować wedle przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Poszatkować bardzo drobno
natkę i
miętę.
Ogórki pokroić na ćwiartki a następnie na centymetrowe kawałki.
Pomidorki podzielić na ćwiartki. Dodać wszystko do
kuskusu. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
sokiem z cytryny i dodać
oliwę. Z ilością soku i
oliwy można kombinować, aby uzyskać najbardziej odpowiadający gustom efekt :)