Wykonanie
Tabbouleh to arabska
sałatka z
kaszy bulgur lub
kuskusu, do której tradycyjnie dodaje się do świeże warzywa i sporo
ziół, zwłaszcza
natki pietruszki. Dzisiejsza propozycja to moja wersja tej popularnej sałatki - będzie idealna jako lekka kolacja lub dodatek do
mięs z grilla. Smacznego:)ok. 1/2 - 3/4 szklanki suchego
kuskusu,3/4 szklanki wrzątku lub
bulionu,kilka małych
ogórków gruntowych,2
pomidory,pół dużej
papryki,mała
cebula,2 ząbki
czosnku,pęczek
natki pietruszki (może być jeszcze więcej),2-3 łyżki posiekanej
kolendry,1-2 łyżki posiekanej
mięty,
sok z cytryny (do smaku),
oliwa z oliwek,
sól,
pieprzKuskus zalać gorącą
wodą lub
bulionem w proporcji 1:1. Przykryć i odstawić do wchłonięcia płynu.
Pomidory,
paprykę i
ogórki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić wraz z pozostałymi warzywami w kosteczkę. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku świeżymi
ziołami,
solą,
pieprzem,
oliwą i
sokiem z cytryny. Schłodzić.