Wykonanie
Pin It
Dynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym
pomarańczowym kolorze.Tak oglądam różne przepisy
dyniowe i
doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której
dynia by nie pasowała :).Moje placki podałam z
cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera
cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :)Składniki:500 g
białego sera na sernik500 g g pieczonej dyni3
jajkaszczypta
soli13 czubatych łyżek
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mlekaolej do smażenia
cukier puderWykonanie:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie za gęste można dolać więcej
mleka.Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki.Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane
cukrem pudrem.