Wykonanie
Ostatnio wreszcie kupiłam gofrownicę. Stała i czekała na wypróbowanie. Kiedy jednak
mieli przyjść do nas na chwilkę cudowni goście, postanowiłam ją wypróbować. Pamiętałam, że Jola zachwalała ten przepis i wcale się jej nie dziwię. Pierwsza porcja, podwójna zresztą, zniknęła tak szybko, że gofry nie doczekały do zdjęć. Te tutaj, to już druga próba i wiem, że będą następne.
Składniki:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szklanki
mleka3 duże
jajka2 łyżki
cukru pudruszczypta
soliolej do smarowania gofrownicyWykonanie:
Mąkę i proszek przesiać do miski, dodać
żółtka,
cukier i
mleko. Ubić na gładką masę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dodać do masy. Wylać na rozgrzaną gofrownicę. Po chwili warto wypuścić nadmiar pary. Piec na złoty kolor.
/wydrukuj przepis/