Wykonanie
Dziś kolejna odsłona z cyklu ulubione zupy Polaka ! Jak wiadomo z ostatnich doniesień medialnych, Polska jest światowym potentatem, jeśli chodzi o spożywanie zup. Wyliczono, że statystyczny Polak spożywa 103 litry zupy rocznie. Z tego prawie 3/4 są to zupy domowe, reszta, niestety - bo jestem zdecydowaną przeciwniczką zup typu "gorący kubek" - to zupy w proszku lub tym podobne. Uważam, że ugotowanie zupy nie wymaga zbyt wiele czasu, ani nie jest skomplikowane. Moim córkom zawsze to powtarzam i mam nadzieję, że w przyszłości swoich domach też będą zwolenniczkami domowej zupy, a a nie tej z papierka. W domu u mojej babci na kuchence zawsze stał gar z zupą. Zawsze powtarzała, że w ciągu dnia koniecznie trzeba zjeść coś ciepłego i na pewno nie chodziło jej o dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy.Aby więc kultywować rodzinne tradycje ugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu.Składniki:2
marchewki1
pietruszka1 mały kawałek
selera5 średnich
ziemniaków1,5 litra
bulionu( na bazie warzywnej pasty bulionowej)1 puszka
białej fasoli350 g
buraków1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego3 łyżki
śmietany 18%sólpieprz1,5 łyżki posiekanego
koperkuWykonanie:Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz
buraków wrzucamy do garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dodajemy
buraki i kwasek
cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z
burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru
buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej,
ziemniaki nie ugotowałyby się.Zupę gotujemy na średnim ogniu jeszcze około 15 minut, dodajemy całą zawartość puszki z
fasolką i zalewą. Na koniec dodajemy
śmietanę i przyprawiamy, posypujemy
koperkiem.