ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Po wycieczce do Lwowa i skonsumowaniu wielu barszczy odkryłam, że "polski" barszcz ukraiński różni się tylko jedną rzeczą od "ukraińskiego" barszczu ukraińskiego. Do ukraińskiej wersji nie dodaje się kapusty.
Składniki:
500 g kości wieprzowych
2 marchewki
2 pietruszki
5-6 średnich buraków
puszka białej fasolki
pół selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 ziemniaków
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
100 koncentratu pomidorowego
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
150 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Do zimnej wody włożyłam kości. Kiedy woda się zagotowała, dodałam marchewkę pokrojoną w plasterki, w całości pietruszkę i selera, buraki pokrojone w cienkie paseczki, posiekane natkę pietruszki, cebulę i czosnek, ziele, listek laurowy. Gotowałam godzinę. Po tym czasie dodałam ziemniaki pokrojone w kostkę i osoliłam. Kiedy ziemniaki były miękkie dodałam koncentrat, sok z cytryny i fasolkę. Zabieliłam śmietaną i opieprzyłam. Na koniec wyjęłam kości z zupy, oddzieliłam mięso, które dodałam z powrotem do zupy. Gotowe.
Źródło:http://qulinarny.blogspot.com/2017/06/barszcz-ukrainski.html