ßßß Cookit - przepis na Pstrąg łososiowy na kuskusie w mleczku kokosowym

Pstrąg łososiowy na kuskusie w mleczku kokosowym

nazwa

Wykonanie

Poniżej znajdziecie mój dzisiejszy autorski przepis na pstrąga łososiowego na kuskusie z buraczkami z sosem z mleczka kokosowego i kaparami. Poezja smaków! Idealnie będzie wyglądał na świątecznym stole.
Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie tutaj .
2 kawałki filetu z pstrąga łososiowego
sól, zioła (tymianek, oregano
cytryna
kuskus (torebka) + wrzątek
3 łyżki tartych buraczków
pół puszki mleka kokosowego
łyżka kaparów
łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
ząbek czosnku
pół pęczka koperku
masło klarowane
rukola
Filet pozbawić skóry, skropić sokiem z połowy z cytryny i oprószyć solą z ziołami.
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem.
Na maśle klarowanym usmażyć posiekany w plasterki czosnek.
Dodać do sosu posiekany drobno koperek, ocet, sok z połowy cytryny, kapary i całość zalać mleczkiem kokosowym - zagotować.
W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć pstrąga z dwóch stron po około 2 minuty z każdej strony.
Gotowy kuskus doprawić do smaku solą i wymieszać z tartymi buraczkami.
Na talerzu ułożyć kuskus z buraczkami i rukolę, na to wyłożyć pstrąga i polać sosem z mleczka kokosowego.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/12/pstrag-lososiowy-na-kuskusie-w-mleczku.html