ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy halibut z młodym szpinakiem

Cytrynowy halibut z młodym szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Lekki, letni obiad. Pyszny i zdrowy – trudno wyobrazić sobie lepsze połączenie. Danie jest smaczne i efektowne, ale w rzeczywistości nie wymaga wiele wysiłku i jest bardzo szybkie. W 30 min nawet największa kuchenna niedojda z pewnością sobie z nim poradzi.
Składniki (2 porcje)
2 filety z halibuta (po około 200g każdy)
2 cytryny
Biały pieprz, czarny pieprz, sól, kurkuma
Oliwa
1/2 kubka ryżu jaśminowego
500g świeżego szpinaku baby
2 ząbki czosnku
50g masła
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Rybę skrop oliwą i sokiem z cytryny, posyp startą skórką cytrynową i białym pieprzem.
Każdy z kawałków ryby zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (w zależności od wielkości filetów).
Zagotuj w niewielkim garnuszku kubek wody, zmniejsz gaz do maleńkiego i wrzuć do niego 1/2 kubka ryżu (ważne, żeby był to ten sam kubek!). Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu-powinno to być około 12 minut. Kiedy ryż będzie ugotowany dodaj do niego łyżeczkę masła lub oliwy i dużą szczyptę kurkumy, wymieszaj.
Tuż przed wyjęciem ryby z piekarnika, rozgrzej dużą patelnię lub wok.
Umyj i odcedź szpinak (niezastąpiona będzie suszarka do sałat!).
Wlej na gorący wok odrobinę oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy czosnek nabierze złocistego odcienia (stanie się to naprawdę szybko), wrzuć liście szpinaku i zamieszaj szczypcami.Dopraw solą i pieprzem.
Szpinak usmaży się w zaledwie minutę, po tym czasie przełóż go do durszlaka.
Postaw wok z powrotem na ogniu i wrzuć do niego masło. Kiedy masło się roztopi, przełóż szpinak z powrotem do woka i wyciśnij na niego sok z 1/2 cytryny.
Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem jeśli uznasz, że jest taka potrzeba.
Podawaj natychmiast z upieczonym halibutem i ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Zobacz także:
Labraks pieczony w soli
Łosoś z imbirem i curry
Pieczony dorsz z boczkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2014/07/27/cytrynowy-halibut-z-mlodym-szpinakiem