Wykonanie
Karmelizowane
gruszki to jedna moich ulubionych przekąsek.
Pisałam o niej już na blogu (klik). Dzisiaj postanowiłam wpasować ją do dania głównego i
powiem Wam, że wyszło genialnie! Idealna soczysta przepyszna polędwiczka. Użyjcie koniecznie dobrej jakości! Ja bardzo mocno polecam tą z Firmy Gawor (klik). 100% czystego
mięsa bez ulepszaczy,
wody i sztucznych wspomagaczy. Cudowny smak! Przygotowanie tak pysznego obiadu zajmie Wam zaledwie pół godziny (bez marynowania). Trzeba się tylko dobrze zorganizować :). Bardzo, bardzo Wam polecam :)Składniki:2 łyżki
sosu balsamicznego1 łyżka
sosu sojowego2 kopiate łyżeczki
musztardy francuskiejświeżo mielony
kolorowy pieprz2-3 gałązki świeżego
tymianku i (użyłam z lokalneprzysmaki.pl)1-2 gałązki świeżego
rozmarynu (głównie do dekoracji) (użyłam z lokalneprzysmaki.pl)Składniki na marynatę dokładnie wymieszać i wlać do woreczka. Dodać 1 gałązkę
tymianku i kilka listków
rozmarynu. Wrzucić
polędwiczki i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.Piekarnik nagrzać do 200stopni (góra -dół).
Polędwiczki wyjąć z lodówki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki
oleju. Wrzucić
polędwiczki i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć podsmażone
polędwiczki. Na nich wyłożyć większość
soków z patelni (głównie kulki
musztardy, choć troszkę jej zostawić).Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie włączyć opiekanie, przełożyć na najwyższą półkę i opiekać 3 minuty.Upieczoną
polędwicę wyjąć i odczekać chwilę zanim ją pokroimy.W trakcie pieczenia
polędwicy przygotowujemy
kapustę,
kaszę,
gruszki i sos. Dobrze jest
mieć wszystko przygotowane wcześniej by sprawnie szło :)Składniki na sos:sok i pozostałości po smażeniu
polędwicy na patelni130ml
śmietany kremówkiok.70g
sera gorgonzolasólNa rozgrzaną patelnię na której smażyliśmy
polędwicę wlać kremówkę. Zeskrobać dokładnie wszystkie
soki i dodać
ser. Podgrzewać do momentu jego rozpuszczenia. Doprawić
solą.Składniki na
kapustę i
kaszę:1
kapusta Pak Choi (użyłam z Tonie z lokalneprzysmaki.pl)1 ząbek
czosnku600ml
bulionu drobiowego1 szklanka
kaszy kuskus (użyłam Vitana z lokalneprzysmaki.pl)
Czosnek przecisnąć i dodać do gotującego się
bulionu. Na gotujący wrzucić umyte i rozdzielone liście
kapusty. Przykryć i gotować 5 minut. Po tym czasie wyjąć (
bulion zachować).
Kaszę wsypać do garnka, zalać wrzącym
bulionem w którym gotowała się
kapusta. Wymieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut.Składniki na karmelizowane
gruszki:2 łyżki
oleju rzepakowego2
gruszki (użyłam Konferencji z lokalneprzysmaki.pl)2 łyżki
miodu3 łyżki
czerwonego wina50g
orzechów włoskich i laskowych100g
sera gorgonzola (pokruszyć lub pokroić w kostkę)
Olej rozgrzać na patelni.
Gruszki obrać i wydrążyć środek. Pokroić je na ćwiartki.
Gruszki wrzucić na rozgrzany
olej i smażyć z każdej strony.Na patelnię wlać
miód wymieszany z
winem i chwilę podgrzewać. Gdy się wszystko rozpuści a
gruszki dokładnie się obtoczą w gorącym
syropie - wyjąć je. Wsypać szybko
orzechy i dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażać.Na talerz wykładać:
kapustę Pak Choi, obok niej
kaszę kuskus oraz pokrojoną w plastry
polędwicę ułożoną na sosie z gorgonzoli. Z
boku talerza dajemy
gruszki,
orzechy karmelizowane, a na nich pokruszoną gorgonzolę. Całość udekorować świeżym
tymiankiem i
rozmarynem. Smacznego :)
Polędwiczki wieprzowe Gawor pochodzą od świnek hodowanych w niewielkim gospodarstwie rolnym w okolicach Limanowej. Prowadzony jest tam stały nadzór weterynaryjny, a gospodarze dbają o zachowanie jak najbardziej naturalnych metod chowu trzody.
Mięso rozbierane i przygotowywane jest w masarni Pana Gawora w Podstolicach w dniu dostawy. Nie jest nastrzykiwane solankami, ulepszaczami i barwnikami. Otrzymujecie najlepszej jakości, w 100% bezpieczne
mięso.
Gruszki Konferencja z gospodarstwa ogrodniczego Raciechowice są produkowane wg zasad rolnictwa zrównoważonego. Do produkcji nie używa się środków chemicznych. Miąższ ma barwę łososiowożółtą, jest delikatny, bardzo słodki, soczysty, bardzo smaczny. Sad położony jest na ekologicznych terenach gminy Raciechowice.
Tymianek oraz
rozmaryn cięty Toni e jest uprawiany według zrównoważonych metod produkcji
Tymianek ma silnie pikantny smak, stosuje się go do przyprawiania
mięsa, ryb,
dziczyzny,
ziemniaków,
sera i
octu ziołowego. Może być gotowany w potrawach, ale należy dodawać go oszczędnie.
Rozmaryn ma intensywny aromat i smak. Jest silnie pikantny z wytrawnym, gorzkawym posmakiem. Polecany do przyprawiania
jagnięciny, potraw włoskich, drobiu, ryb, dań z warzyw i
ziemniaków.
Rozmaryn można gotować razem z potrawą.
Kapusta Pak Choi Tonie jest uprawiana według zrównoważonych metod produkcji. Paksoi lub inaczej
Pak Choi to popularny azjatycki rodzaj
kapusty. Gatunek ten nagminnie uprawiany jest w Azji .
Kapusta ta ma charakterystyczne wydłużone liście, z
białym rdzeniem.Paksoi ma charaterystyczny, kapuściano -
szpinakowy smak.
Kapusta ta dodawana do potraw jest chrupiąca i smaczna. Liście są smaczne także przygotowywane w podobny sposób jak
szparagi – obgotowane, z
sosem beszamelowym.Świetnym dodatkiem do paksoi jest
imbir i
czosnek. W kuchni azjatyckiej
kapusta ta wykorzystywana jest bardzo często. Z paksoi często przygotowuje się gulasz lub gotuje się je na parze jako dodatek do ryb lub
makaronu. Smak paksoi jest wyraźny. Dlatego świetnie smakuje ona delikatnie przyprawiona
solą,
sokiem z cytryny lub
sosem ostrygowym.
Kasza kuskus to drobna
kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. W procesie technologicznym poddawana jest działaniu pary co skraca czas jej przyrządzania do 5 minut.Wszystkie te produkty oraz wiele innych znajdziecie w sklepie