Wykonanie
Ta marynata do
mięsa jest po prostu genialna! Znalazłam ją w książce Bądź fit (wydawnictwo Olesiejuk) i jestem nią zachwycona. Nadaje się nie tylko do piersi, ale też sprawdziłam ją przy marynowaniu pałek z
kurczaka. Obie wersje super! Marynata jest wprawdzie pikantna, ale po upieczeniu
mięso wcale nie jest pikantne - wychodzi idealnie doprawione,mięciutkie i soczyste. Polecam!
Składniki:60 dag
piersi z kurczakaMarynata:1 ząbek
czosnku4 łyżki
oleju rzepakowego lub
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka ostrej
musztardy (użyłam dijon)1 łyżeczka ostrej mielonej
papryki1 łyżeczka
soli (dałam 1/2 łyżeczki)1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
tymiankuSposób wykonania:1. Przygotować marynatę,
czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z pozostałymi składnikami.2. Piersi opłukać, umieścić w naczyniu i zalać marynatą. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny, po 1 godzinie
mięso przewrócić na drugą stronę.3. Piersi odsączyć z marynaty, zawinąć osobno w folię aluminiową i piec 25-30 minut w 180-200 st. C.Smacznego!!!
Przy okazji dziękuję wszystkim za 4 miliony odsłon na blogu!