Wykonanie
Szybki, lekki i bardzo smaczny obiad :) Ognisty ! :)
3 średnie
filety z kurczakamarynata:3 ząbki
czosnku4 - 5 łyżek
oleju lub
oliwy1,5 łyżki
octu balsamicznego1 łyżeczka
sosu sojowego ciemnego1 łyżeczka ostrej
musztardy1 łyżeczka
ostrej papryki (można zastąpić 3/4 płaskiej łyżeczki
pieprzu cayenne)3/4 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki suszonego
tymianku ( ewentualnie 0,5 łyżeczki
ziół prowansalskich)
Mięso umyć, osuszyć.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie.
Kurczaka umieścić w naczyniu zalać marynatą, wsadzić do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie każdy kawałek
mięsa zawinąć w folię aluminiową, poukładać w naczyniu żaroodpornym, którego dno zalać na około 1 cm zimną
wodą.Piekarnik nagrzać do 200 stopni,
mięso piec około 35 - 40 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić i pozwolić, aby
mięso się lekko przypiekło.