Wykonanie
Nie zrobiłam dokładnie, tak jak autor, ale wykorzystałam jego pomysł na marynatę, no i zrobiłam
schab ze
szpinakiem i
żółtym serem. Podaję przepis:4 kotlety
schabowe4 plastry
żółtego seraok. 30 dkg
szpinakuolejsól,
pieprz,
gałka muszkatołowaNa marynatę:
oliwaocet balsamicznymusztardaczosneksos sojowysól,
pieprz,
tymianekKotlety rozbijamy i moczymy w marynacie około pół godziny. Umyte i osuszone liście
szpinaku smażymy na
oleju aż nieco zmiękną. Nie przykrywamy, bo stracą kolor.Lekko studzimy i rozkładamy na kotletach , na to kładziemy plaster
sera. Zwijamy ciasno roladki i kładziemy na rozgrzany
olej złączeniem do dołu ( wtedy nie trzeba spinać). Smażymy na rumiano, odwracamy na drugą stronę . Puszczą troche sosu i będą sie w nim dusić. Jak widelec wchodzi w nie bez
oporu , są gotowe. Z tego, co zostało na patelni, można zrobić sos, dodając trochę
bulionu i zaciągając
mąką rozbełtaną w zimnej wodzie. Polać sosem, podawać najlepiej z
ziemniakami i sezonową surówką. Smacznego!