Wykonanie
Kiedy zobaczyłam to danie na blogu u Marty, od razu wiedziałam, że szybko zagości na moim
stole. Do tej
pory unikałam spaghetti z
mięsem ze względu na tłuszcz i kaloryczność w nim zawartym. Kulki z
tofu, odpowiednio przyprawionego, okazały się strzałem w dziesiątkę i znakomicie zastępują
mięso. Dzięki temu, że
tofu jest niskokaloryczne i wspomaga trawienie,
mogę bez większych wyrzutów sumienia przygotowywać to danie. Jest naprawdę pyszne.Składniki na około 4 porcje:Pulpety:2 kostki
tofu, każda po 180 g3- 4 łyżki
bułki tartej2 - 3 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki ostrej
musztardy1 łyżeczka wędzonej
papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka posiekanych listków świeżego
rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
sól i
czarny pieprzSos do pasty:400 g ulubionego
makaronu spaghetti2 puszki krojonych
pomidorów1 mała
cebulka1-2 ząbki
czosnku1 łyżka
octu balsamicznego1/4 łyżeczki
oregano1/4 łyżeczki
tymiankusól i
czarny pieprzoliwa lub
olej do smażeniaNa dnie niedużego rondelka rozgrzać kilka łyżek
oleju, dodać drobno posiekaną
cebulkę i chwilę smażyć do czasu, aż będzie złota i miękka. Dodać posiekany
czosnek, smażyć kolejną minutę a następnie dodać
pomidory. Dodać
ocet balsamiczny, szczyptę
soli,
zioła i dusić na małym ogniu przez 15 minut.Pulpety:W czasie kiedy dusi się sos, w dużym garnku zagotować osoloną
wodę na
makaron, ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zająć się przygotowaniem pulpetów.
Tofu pokroić w grubą kostkę i wrzucić razem z pozostałymi składnikami do naczynia blendera ( ja zmieliłam w maszynce do
mięsa). Zmiksować aż do rozdrobnienia, doprawić do smaku
przyprawami. Z masy lepić kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i odkładać na bok.
Kiedy wszystkie pulpeciki są już gotowe, na dnie dużej patelni rozgrzać kilka łyżek
oleju i smażyć pulpeciki na złoty kolor, co jakiś czas je obracając. Wystarczy smażyć je około 30 - 60 sekund z każdej strony, usmażone i równo zezłocone pulpety układać na ręczniku papierowymi, żeby odsączyć je z tłuszczu.Do garnka, w którym gotowaliśmy
makaron wlać zredukowany
sos pomidorowy, doprawić go do smaku
solą oraz
pieprzem. Podgrzewając garnek na małym ogniu dodać ugotowany
makaron spaghetti, dokładnie wymieszać go z sosem i na wierzch dodać pulpeciki, podgrzewać jeszcze kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące. Podawać od razu, można posypać świeżymi
ziołami.