ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta - przepis

Młoda kapusta - przepis

nazwa

Wykonanie

Kapustę lubię praktycznie pod każdą postacią. Kiszoną, zarówno podskubywaną z woreczka, w drodze z targu(to już niestety dawne dzieje), zjadaną ze świeżym chlebem z masłem, jak i w postaci tradycyjnej surówki, surówki z białej, gołąbki, kapuściane farsze no i wreszcie wszelkiej maści bigosy. Z utęsknieniem więc czekam zawsze na młodą kapustę, by ugotować pierwszy wiosenno-letni bigos z olbrzymią ilościa koperku.
Robiłam już różne wersje takiej kapusty, bezmięsną, z dodatkiem konserwy tłuszczowej(było coś takiego w słoikach), z wołowiną w sosie własnym lub z kiełbasą. Dzisiejsza wersja, jest z boczkiem i kiełbasą.
2 główki kapusty
1 marchewka
2 cebule
10 dkg boczku
20 dkg kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
liść bobkowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kminek
olej do smażenia
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
pęczek koperku
Kapustę szatkujemy i wrzucamy na wrzącą wodę, solimy(można dodać kostkę rosołową). Dodajemy startą marchewkę, liść, ziele i kminek. Na oleju podsmażamy osobno cebulkę, boczek i kiełbasę. Wrzucamy do kapusty. Dodajemy koncentrat. Kapustę gotujemy do miękkości uzupełniając wodę(ja lubię jak jest trochę tego kapuścianego sosiku). Dosmaczamy solą i pieprzem( lubię jak jest dużo pieprzu). Gdy za mdły, możemy dodać więcej koncentratu lub odrobinkę kwasku cytrynowego. Z oleju i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Taką kapustę uwielbiam!
Niestety ta porcja nie jest za duża(dla 3 osobowej rodziny)... nie ma już czego odgrzewać wieczorem...;)
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/07/moda-kapusta.html