Wykonanie
Kapustę lubię praktycznie pod każdą postacią. Kiszoną, zarówno podskubywaną z woreczka, w drodze z targu(to już niestety dawne dzieje), zjadaną ze świeżym
chlebem z
masłem, jak i w postaci tradycyjnej surówki, surówki z białej, gołąbki, kapuściane farsze no i wreszcie wszelkiej
maści bigosy. Z utęsknieniem więc czekam zawsze na
młodą kapustę, by ugotować pierwszy wiosenno-letni bigos z olbrzymią ilościa
koperku.Robiłam już różne wersje takiej
kapusty, bezmięsną, z dodatkiem konserwy tłuszczowej(było coś takiego w słoikach), z
wołowiną w sosie własnym lub z
kiełbasą. Dzisiejsza wersja, jest z
boczkiem i
kiełbasą.
2 główki
kapusty1
marchewka2
cebule10 dkg
boczku20 dkg
kiełbasy3 łyżki
koncentratu pomidorowegoliść
bobkowykilka ziaren
ziela angielskiegokminekolej do smażenia2 łyżki
mąkisól i
pieprz do smakupęczek
koperkuKapustę szatkujemy i wrzucamy na wrzącą
wodę, solimy(można dodać
kostkę rosołową). Dodajemy startą
marchewkę, liść, ziele i
kminek. Na
oleju podsmażamy osobno
cebulkę,
boczek i
kiełbasę. Wrzucamy do
kapusty. Dodajemy koncentrat.
Kapustę gotujemy do miękkości uzupełniając
wodę(ja lubię jak jest trochę tego kapuścianego sosiku). Dosmaczamy
solą i
pieprzem( lubię jak jest dużo
pieprzu). Gdy za mdły, możemy dodać więcej koncentratu lub odrobinkę kwasku
cytrynowego. Z
oleju i
mąki robimy zasmażkę, dodajemy do
kapusty, chwilkę gotujemy. Na koniec dodajemy posiekany
koperek. Najlepiej smakuje z młodymi
ziemniakami. Taką
kapustę uwielbiam!Niestety ta porcja nie jest za duża(dla 3 osobowej rodziny)... nie ma już czego odgrzewać wieczorem...;)