ßßß Cookit - przepis na Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem

Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem

nazwa

Wykonanie

W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy, kapustka kiszona z kminkiem i odrobiną słodkiej marchewki. Bardzo dobrze smakuje z żeberkami duszonymi w
piwie lub po prostu ze świeżym wiejskim chlebem z masłem.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
500 g kapusty kiszonej,
1 średnia marchewka starta na grubych oczkach
1 łyżeczka kminku
1 duża cebula posiekana w kosteczkę
1 łyżka smalcu
300 ml rosołu
3 ziarnka ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól
pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania:
do garnka o grubym dnie wkładamy smalec, kiedy się roztopi, wrzucamy cebulę, smażymy chwilę,
następnie dodajemy kapustę, marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy rosołem,
całość dusimy pod przykryciem około 30 min. ( od czasu do czasu mieszamy),
po 30 min. dodajemy kminek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze około 20 do 30 min aż kapusta będzie miękka.
Inne propozycje:
Kapusta zasmażana
Młoda kapusta z boczkiem, marchewką i koperkiem
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2013/04/Kiszona-kapusta-duszona-z-marchewka-i-kminkiem.html