Wykonanie
W powietrzu jakby czuć przedwiośnie ale gdzieniegdzie jeszcze sporo śniegu leży dlatego na pożegnanie tej kwietniowej zimy,
kapustka kiszona z
kminkiem i odrobiną słodkiej
marchewki. Bardzo dobrze smakuje z
żeberkami duszonymi w
piwie lub po prostu ze świeżym
wiejskim chlebem z
masłem.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 70 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:500 g
kapusty kiszonej,1 średnia
marchewka starta na grubych oczkach1 łyżeczka
kminku1 duża
cebula posiekana w kosteczkę1 łyżka
smalcu300 ml rosołu3 ziarnka
ziela angielskiego3
listki laurowesólpieprz świeżo mielonySposób wykonania:do garnka o grubym dnie wkładamy
smalec, kiedy się roztopi, wrzucamy
cebulę, smażymy chwilę,następnie dodajemy
kapustę,
marchewkę,
ziele angielskie,
liść laurowy i zalewamy rosołem,całość dusimy pod przykryciem około 30 min. ( od czasu do czasu mieszamy),po 30 min. dodajemy
kminek, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i dusimy jeszcze około 20 do 30 min aż
kapusta będzie miękka.Inne propozycje:
Kapusta zasmażana
Młoda kapusta z
boczkiem,
marchewką i
koperkiem