ßßß Cookit - przepis na PRdolnik. Kruche ciasteczka na Gwiazdkę

PRdolnik. Kruche ciasteczka na Gwiazdkę

nazwa

Wykonanie

Ciasteczka są bardzo kruche. Jednocześnie wcale nie za suche, po upieczeniu są jak dawniej ciastka z paskiem dżemu w środku – ale nie chodzi o smak, bardziej o „konsystencję” już upieczonych. Ważne jest porządne schłodzenie ciasta w lodówce przed wałkowaniem - przechodzi aromatem wanilii, dlatego też trzeba je zawinąć w folię, żeby aromat nie rozszedł się po całej lodówce i w drugą stronę – żeby ciasto pachniało wanilią, a nie tym, co półka niżej lub wyżej.
Można zrobić albo okrągłe ciastka, wtedy ciasto przed schłodzeniem formujemy w wałek,a potem z zimnego kroimy plasterki, albo bawimy się w wykrawanie kształtów. Ja wolę taką zabawę. A potem robienie dziurek, lukrowanie, przewlekanie nitkami, zawieszanie na choince…
Piekliście kiedyś ciastka na zaliczenie? A ja tak. Na ostatnie przed świętami zajęcia z PR. Stwierdzam, że ciasteczka są idealnym towarem przekupowym. Szczególnie dla studentów. Szczególnie dla dziennikarzy. Walutą były PRdolce, a wygraną przybijało się odpowiednikiem młotka - PRdolnikiem.
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
20 dag masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 laska wanilii
Na lukier: 20 dag cukru pudru, 1 białko
Przygotowanie:
Wy mieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło i cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj jajko i startą na tarce wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Z wałka odkrój plasterki grubości 5 mm (uzyskasz okrągłe ciasteczka), a z placka możesz powykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Zrób lukier. Zmiksuj cukier puder z białkiem w miseczce i od razu nakryj ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał. Gdy ciastka ostygną, udekoruj je lukrem lub roztopioną czekoladą, możesz też po prostu posypać cukrem pudrem.
O ile ciastka dotrwają – moje zostały zjedzone w ten sam dzień. Ostały się dwa i będą musiały być godną reprezentacją choinkową w tym roku :)
Przepis znaleziony na świątecznych stronach gazety .
Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny, Nowe Przygody Mikołajka
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/prdolnik-kruche-ciasteczka-na-gwiazdke.html