Wykonanie
Ciasteczka są bardzo kruche. Jednocześnie wcale nie za suche, po upieczeniu są jak dawniej
ciastka z paskiem
dżemu w środku – ale nie chodzi o smak, bardziej o „konsystencję” już upieczonych. Ważne jest porządne schłodzenie ciasta w lodówce przed wałkowaniem - przechodzi aromatem
wanilii, dlatego też trzeba je zawinąć w folię, żeby aromat nie rozszedł się po całej lodówce i w drugą stronę – żeby ciasto pachniało
wanilią, a nie tym, co półka niżej lub wyżej.Można zrobić albo okrągłe
ciastka, wtedy ciasto przed schłodzeniem formujemy w wałek,a
potem z zimnego kroimy plasterki, albo bawimy się w wykrawanie kształtów. Ja wolę taką zabawę. A
potem robienie dziurek, lukrowanie, przewlekanie nitkami, zawieszanie na choince…
Piekliście kiedyś
ciastka na zaliczenie? A ja tak. Na ostatnie przed świętami zajęcia z PR. Stwierdzam, że
ciasteczka są idealnym towarem przekupowym. Szczególnie dla studentów. Szczególnie dla dziennikarzy. Walutą były PRdolce, a wygraną przybijało się odpowiednikiem młotka - PRdolnikiem.
Składniki:2,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli20 dag
masła3/4 szklanki
brązowego cukru1 duże
jajko1
laska waniliiNa
lukier: 20 dag
cukru pudru, 1
białkoPrzygotowanie:Wy mieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.
Masło i
cukier ubijaj mikserem przez 3 minuty i połącz z sypkimi składnikami. Dodaj
jajko i startą na tarce
wanilię. Wyrób ciasto na gładką masę. Z ciasta uformuj wałek o średnicy 5 cm lub rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Uformowane ciasto zawiń szczelnie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 4 godziny. Z wałka odkrój plasterki grubości 5 mm (uzyskasz okrągłe
ciasteczka), a z placka możesz powykrawać foremkami
ciasteczka w różnych kształtach. Piecz 10-15 minut w temp. 200°C. Zrób
lukier. Zmiksuj
cukier puder z
białkiem w miseczce i od razu nakryj ściereczką, aby nie wysechł i nie stwardniał. Gdy
ciastka ostygną, udekoruj je lukrem lub roztopioną
czekoladą, możesz też po prostu posypać
cukrem pudrem.
O ile
ciastka dotrwają – moje zostały zjedzone w ten sam dzień. Ostały się dwa i będą musiały być godną reprezentacją choinkową w tym roku :)Przepis znaleziony na świątecznych stronach gazety .
Jean-Jacques Sempe & Rene Goscinny, Nowe Przygody Mikołajka