Wykonanie
Im bardziej nierówne, tym bardziej je lubię, takie trochę niezgrabne, takie niedoskonałe, ale jakie w smaku!
Ciastka zawdzięczają smak i kolor wyłącznie dodanej
czekoladzie w formie kawałków
czekolady, jak i w formie płynnej.
Ciastka wykonała Jowita w oparciu o przepis z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych do wykwintnych".Składniki:110 gram miękkiego
masła175 gram
gorzkiej czekolady110 gram
brązowego cukru100 gram
cukru pudru1
jajko1/2 łyżeczki esencji waniliowej225 gram
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szczypta
soliSposób przygotowania:
Masło wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowywaniem
czekoladę grubo posiekać nożemnagrzać piekarnik do 175 stopni w misce utrzeć
masło z
brązowym cukrem i
cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać
jajko i esencję
waniliowądo miski przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. Stopniowo wsypywać do masy
maślanej i mieszać szpatułką, aby nie powstały grudkipołowę
czekolady rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli
wodnejdodać do masy
maślanej płynną
czekoladę i kawałki
czekoladyblachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać ciasto łyżką tak, aby odstępy
między ciastkami były spore
ciastka wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut, aż będą kruche wewnątrzpodawać ciepłe lub ostygłeSmacznego :)