ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Im bardziej nierówne, tym bardziej je lubię, takie trochę niezgrabne, takie niedoskonałe, ale jakie w smaku! Ciastka zawdzięczają smak i kolor wyłącznie dodanej czekoladzie w formie kawałków czekolady, jak i w formie płynnej. Ciastka wykonała Jowita w oparciu o przepis z książki Pierre Herme "Desery od najprostszych do wykwintnych".
Składniki:
110 gram miękkiego masła
175 gram gorzkiej czekolady
110 gram brązowego cukru
100 gram cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
225 gram mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowywaniem
czekoladę grubo posiekać nożem
nagrzać piekarnik do 175 stopni w misce utrzeć masło z brązowym cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać jajko i esencję waniliową
do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo wsypywać do masy maślanej i mieszać szpatułką, aby nie powstały grudki
połowę czekolady rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
dodać do masy maślanej płynną czekoladę i kawałki czekolady
blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nakładać ciasto łyżką tak, aby odstępy między ciastkami były spore
ciastka wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut, aż będą kruche wewnątrz
podawać ciepłe lub ostygłe
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/04/ciasteczka-z-czekolada-cookies-with.html