Wykonanie
Cudownie kruche ciasto, mocno przyprażone
orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny!Ciasto:250 g
mąki80 g
cukru pudru150 g
masłajajko1/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWierzch:80 g masy marcepanowejtabliczka
czekolady gorzkiejgarść
orzechów ziemnych5 łyżek
masłaSkładniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy 25 minut.2 łyżki
masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4
czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy
orzechy, wysypujemy na mazurka. Pozostałe
masło i
czekoladę rozpuszczamy z kąpieli
wodnej i polewamy wierzch ciasta, zostawiamy do stężenia.
Ostatnie odkrycie. Niesamowici są, połączenie tego, co najbardziej lubię w muzyce. Polecam :)