Wykonanie
Zrobiłam fondant
czekoladowy z przepisu Doroty Wellman. Przepis wzięłam z jej książki "Kalendarzyk niemałżeński". Deser jest mocno
czekoladowy, po prostu przepyszny.
Składniki(taka ilość składników wystarcza na 3 średnie kokilki)200 g
gorzkiej czekolady 75% + 3 kostki dodatkowołyżeczka
brązowego cukru2
jajaszczypta
soliłyżeczka
masła do kokilek
cukier puder do posypaniaWykonanie
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli
wodnej, dodałam
cukier. Następnie ubiłam osobno
białka jajek, a
żółtka i
sól wymieszałam z rozpuszczoną
czekoladą. Na końcu dodałam
białka do
czekolady, delikatnie wymieszałam całość. Do wysmarowanych
masłem kokilek przełożyłam masę, do środka można wcisnąć kostki
czekolady. Odstawiłam na kilka minut a następnie włożyłam do piekarnika na 15 minut i piekłam w temperaturze 150 st. Po upieczeniu, jeszcze ciepły deser posypałam odrobiną
cukru pudru.
Opracowała Edyta