Wykonanie
Bardzo lubię ten rodzaj wypieku –
ciasteczka wyciskane. Jest kilka przepisów na moim blogu. Tym razem również się nie zawiodłam –
ciasteczka robi się bajecznie prosto, prawdziwa
wanilia nadaje im piękny aromat, rozpływają się w ustach. Kilka z nich zawiśnie na naszej choincePrzepis pochodzi z książki Sigrid Verbert „Smakowite prezenty”
Składniki:225 g
mąki190 g
masła75 g
cukru pudru30 g
białkalaska waniliiszczypta
soliWykonanie:Utrzeć na krem miękkie
masło z
cukrem pudrem,
solą, ziarenkami wyjętymi z
wanilii i
białkiem. Dodać
mąkę i szybko wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego, szprycy, i wyciskać kształty na blachę. Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut do lekkiego zrumienienia.Zostawić na kratce do wystygnięcia.