ßßß

Kokosanki są doskonałym s posobem na wykorzystanie "wolnych" białek . Najlepiej użyć białek mocno wcześniej schłodzonych, dzięki czemu szybciej się ubiją. Ja często też zamrażam białka, wtedy mogę je przechowywać do czasu, aż przyjdzie mi ochota na jakiś z nich wypiek :-)Ciasteczka są smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi mąki kokosowej Olvita, kokosanki mają jeszcze bardziej wyrazisty smak kokosa.Składniki:3 białka150 g cukru pudru4 łyżki masła3 płaskie łyżki mąki kokosowej Olvita150 g wiórek kokosowychszczypta soliWykonanie:Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masło rozpuścić i ostudzić, po czym dodać do masy razem z mąką. Wszystko razem wymieszać.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i formować w odstępach (za pomocą łyżki) ciastka.Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 160 st. C przez ok. 20 minut.Smacznego :-)