Zaczęła się jesień. Dla mnie oznacza to zmianę smaków z rześkich, świeżych na ciepłe, korzenne i ziemne. Zdecydowanie najbardziej lubię smaki orzechowe w połączeniu z ubóstwianą przeze mnie czekoladą. A ponieważ już dawno odkryłam zalety wykorzystywania masła orzechowego do wypieków (tutaj i tutaj), bez wahania upiekłam to wilgotne i aromatyczne ciasto.(forma 24x24cm)Ciasto:300g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli200g gorzkiej czekolady125g masła350g brązowego cukru1 laska wanilii4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)125g kremowego masła orzechowego250ml mlekaKrem:125g masła125g kremowego masła orzechowego200g cukru pudruWymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Rozpuścić czekoladę na parze. Odstawić do ostygnięcia.Utrzeć masło z cukrem na gładki krem. Rozkroić laskę wanilii, wyskrobać ziarenka i dodać do kremu. Dodawać po jednym żółtkajajek cały czas miksując. Wmiksować czekoladę i masło orzechowe, a następnie dodawać na przemian mieszankę mączną i mleko.Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w czekoladowa masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 1 godzinę w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.Utrzeć masło z masłem orzechowym, a następnie ucierając na wysokich obrotach dodawać po trochu przesiany cukier puder aż powstanie gładki krem. Rozsmarować na cieście. Można przyozdobić bakaliami - ja użyłam orzechów pekan i suszonych fig.Smacznego!