ßßß
Pyszne, aksamitne czekoladki. Uwielbiam je. Nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis, ale okazał się strzałem w dziesiątkę. Szczególnie upodobała je sobie moja mama. Inna sprawa, że jest na diecie, a inna, że dzień matki. To jest jej dzień i ma mieć tyle przyjemności, ile to tylko możliwe. A że datowo zbiega się to kilka dni wcześniej z moimi imieninami to świętujemy we dwie zajadając się truflami :)To na koniec będzie jak w reklamie: cudowne, aksamitne, rozpływające się w ustach...
Składniki:200 g ciemnej czekolady100 ml słodkiej śmietankilaska wanilii lub łyżka cukru waniliowego30 g masłado obtoczenia: kakao, cukier puder, wiórki kokosowePrzygotowanie:1. Pokrusz czekoladę na małe kawałki i wrzuć do miski.2. Zagotuj śmietankę z wanilią. Jeśli z laską wanilii to przetnij ją wzdłuż, nożem wydłub nasiona i wrzuć do śmietany. Jeśli z cukrem waniliowym, wsyp łyżkę.3. Wlej gorącą śmietanę na czekoladę i wymieszaj, aż wszystko się roztopi. Dodaj masło i wymieszaj.4. Odłóż do lodówki i poczekaj, aż masa stwardnieje.5. Gdy czekolada będzie gotowa, wyjmij ją z lodówki i formuj z niej małe kulki. Możesz wykorzystać łyżkę do wykrawania kulek z melonów i arbuzów albo prościej, dłoń. Kulki obtocz w kakao, cukrze pudrze albo wiórkach kokosowych.