Wykonanie
Pyszne, aksamitne
czekoladki. Uwielbiam je. Nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis, ale okazał się strzałem w dziesiątkę. Szczególnie upodobała je sobie moja mama. Inna sprawa, że jest na diecie, a inna, że dzień
matki. To jest jej dzień i ma
mieć tyle przyjemności, ile to tylko możliwe. A że datowo zbiega się to kilka dni wcześniej z moimi imieninami to świętujemy we dwie zajadając się
truflami :)To na koniec będzie jak w reklamie: cudowne, aksamitne, rozpływające się w ustach...
Składniki:200 g ciemnej
czekolady100 ml słodkiej
śmietankilaska wanilii lub łyżka
cukru waniliowego30 g
masłado obtoczenia:
kakao,
cukier puder,
wiórki kokosowePrzygotowanie:1. Pokrusz
czekoladę na małe kawałki i wrzuć do miski.2. Zagotuj
śmietankę z
wanilią. Jeśli z
laską wanilii to przetnij ją wzdłuż, nożem wydłub nasiona i wrzuć do
śmietany. Jeśli z
cukrem waniliowym, wsyp łyżkę.3. Wlej gorącą
śmietanę na
czekoladę i wymieszaj, aż wszystko się roztopi. Dodaj
masło i wymieszaj.4. Odłóż do lodówki i poczekaj, aż masa stwardnieje.5. Gdy
czekolada będzie gotowa, wyjmij ją z lodówki i formuj z niej małe kulki. Możesz wykorzystać łyżkę do wykrawania kulek z
melonów i
arbuzów albo prościej, dłoń. Kulki obtocz w
kakao, cukrze pudrze albo wiórkach
kokosowych.