Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Aneta Kosiba
Fot. MARCIN URBANCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Czekoladki lawendowe - składniki:(na ok. 20 sztuk):200 g
gorzkiej czekolady (min. 70 proc.
kakao)150 ml
śmietanki 30-36 proc.12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy1 łyżka
masła25 g
cukru pudruczekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia
Czekoladki lawendowe - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie zagotuj
śmietanę z lawendą, zdejmij z ognia i odstaw na 45 minut, żeby aromat lawendy przeszedł do
śmietany, a następnie ponownie zagotuj, odcedź i odstaw płyn do wystygnięcia. W kąpieli
wodnej roztop połamaną na cząstki
czekoladę, dodaj
masło,
cukier puder i
śmietanę, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj nieregularne
czekoladki i obtocz je w wiórkach z białej i ciemnej
czekolady. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.Domowe
czekoladkimałe porcje, zrób w nich dołek, wsadź do środka wisienkę i uformuj kulkę. Każdą kulkę obtocz w
kawie rozpuszczalnej. Tak przygotowane
trufle przechowuj w lodówce. Autor: Aneta Kosiba Praliny
migdałowe Jeśli masz ochotę na przygotowanie czegoś naprawdę wyjątkowego, wybierz
czekoladki lawendowe