ßßß Cookit - przepis na Czekoladki lawendowe

Czekoladki lawendowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Aneta Kosiba
Fot. MARCIN URBAN
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Czekoladki lawendowe - składniki:
(na ok. 20 sztuk):
200 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
150 ml śmietanki 30-36 proc.
12 sztuk świeżych lub 18 suszonych kwiatów lawendy
1 łyżka masła
25 g cukru pudru
czekolada w płatkach biała i ciemna do obtoczenia
Czekoladki lawendowe - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie zagotuj śmietanę z lawendą, zdejmij z ognia i odstaw na 45 minut, żeby aromat lawendy przeszedł do śmietany, a następnie ponownie zagotuj, odcedź i odstaw płyn do wystygnięcia. W kąpieli wodnej roztop połamaną na cząstki czekoladę, dodaj masło, cukier puder i śmietanę, dokładnie wymieszaj, aż masa będzie gładka. Przestudź i wstaw do lodówki, aby masa stężała, ale była nadal plastyczna. Z masy formuj nieregularne czekoladki i obtocz je w wiórkach z białej i ciemnej czekolady. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny.
Domowe czekoladki
małe porcje, zrób w nich dołek, wsadź do środka wisienkę i uformuj kulkę. Każdą kulkę obtocz w kawie rozpuszczalnej. Tak przygotowane trufle przechowuj w lodówce. Autor: Aneta Kosiba Praliny migdałowe Jeśli masz ochotę na przygotowanie czegoś naprawdę wyjątkowego, wybierz czekoladki lawendowe
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/162183536/czekoladki lawendowe/p