Wykonanie
08 Października 2013 Gotowanie ze stylem
Tarta z masą kajmakową,
czekoladą oraz
śmietaną kremówką. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom
czekolady, słodkich kremów oraz masy kajmakowej.
Tarta składa się z
trzech warstw:
spodu złożonego z pokruszonych
ciasteczek zbożowych i
czekolady, warstwy kajmakowej oraz śmietanowej. Całość posypana jest
kakao. Wszystkie składniki tarty komponują się ze sobą znakomicie. Polecam!
Składniki :125 g
ciastek zbożowych bez
czekolady np. Digestive100 g
masła50 g
czekolady mlecznej bądź gorzkiejWarstwa kajmakowa:150 g
czekolady gorzkiej400 g masy
mleka skondensowanego słodzonegoWarstwa śmietanowa:350 g
śmietany 36%4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:
kakao do posypaniatortownica o średnicy 20 cmSposób przygotowania:Puszkę z
mlekiem skondensowanym ustawić w garnku. Do garnka nalać
wodę tak, aby zakryła powierzchnię puszki, a następnie gotować 4-5 godzin uzupełniając w trakcie poziom wyparowanej
wody. Przestudzić.Spód:
Ciastka włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie rozbić tłuczkiem, najdrobniej jak to możliwe.
Masło oraz
czekoladę rozpuścić w rondlu, następnie połączyć z pokruszonymi
ciasteczkami i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 minut.Warstwa kajmakowa:
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przeżyć do żaroodpornej miski. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie połączyć masę kajmakową wraz z rozpuszczoną
czekoladą, dokładnie wymieszać. Masę przelać na gotowy spód,po czym wstawić do lodówki.Warstwa śmietanowa:
Śmietanę wraz z
cukrem pudrem ubić na sztywno, przełożyć na warstwę masy kajmakowej, zachowując około 5-6 łyżek stołowych do dekoracji.Pozostałą ilość
śmietany umieścić w szprycy (worka cukierniczego) z okrągłą końcówką, po czym tworzyć okrągłe kształty ułożone blisko siebie. Wstawić do lodówki.Przed podaniem posypać obficie
kakao.