ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa z masą kajmakową

Tarta czekoladowa z masą kajmakową

nazwa

Wykonanie

08 Października 2013 Gotowanie ze stylem
Tarta z masą kajmakową, czekoladą oraz śmietaną kremówką. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom czekolady, słodkich kremów oraz masy kajmakowej. Tarta składa się z trzech warstw: spodu złożonego z pokruszonych ciasteczek zbożowych i czekolady, warstwy kajmakowej oraz śmietanowej. Całość posypana jest kakao. Wszystkie składniki tarty komponują się ze sobą znakomicie. Polecam!
Składniki :
125 g ciastek zbożowych bez czekolady np. Digestive
100 g masła
50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
Warstwa kajmakowa:
150 g czekolady gorzkiej
400 g masy mleka skondensowanego słodzonego
Warstwa śmietanowa:
350 g śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
kakao do posypania
tortownica o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
Puszkę z mlekiem skondensowanym ustawić w garnku. Do garnka nalać wodę tak, aby zakryła powierzchnię puszki, a następnie gotować 4-5 godzin uzupełniając w trakcie poziom wyparowanej wody. Przestudzić.
Spód:
Ciastka włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie rozbić tłuczkiem, najdrobniej jak to możliwe.
Masło oraz czekoladę rozpuścić w rondlu, następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 minut.
Warstwa kajmakowa:
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przeżyć do żaroodpornej miski. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie połączyć masę kajmakową wraz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszać. Masę przelać na gotowy spód,po czym wstawić do lodówki.
Warstwa śmietanowa:
Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, przełożyć na warstwę masy kajmakowej, zachowując około 5-6 łyżek stołowych do dekoracji.
Pozostałą ilość śmietany umieścić w szprycy (worka cukierniczego) z okrągłą końcówką, po czym tworzyć okrągłe kształty ułożone blisko siebie. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać obficie kakao.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_tarta-czekoladowa-z-masa-kajmakowa.html