Wykonanie
Witam! Dzisiaj wstawiam przepis na lekki
mus czekoladowy. Miałam dzisiaj nic nie robić bo pogoda jakoś nie nastraja pozytywnie, ale ... zachciało mi się słodkiego :). Wszystkie produkty miałam w lodówce, więc zrobienie musu to jakieś pół godzinki roboty. Jest fajny... nie aż tak słodki, ma fajną konsystencje. Polecam wszystkim łasuchom! :) Robię go już dosyć długo. Przepis bazowy pochodzi stąd . Ja go troszkę zmieniłam.Składniki:1 tabliczka
czekolady gorzkiej1 łyżeczka
masła300 ml
śmietanki 36 %1
białko3 łyżki
cukru pudruTabliczkę
czekolady rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z łyżeczką
masła - całość odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder.
Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Wystudzoną
czekoladę mieszamy z
białkiem, a następnie całość dokładnie mieszamy z ubitą
śmietaną. Mus przekładamy do pucharków i dekorujemy np. wiórkami kokosowymi,
płatkami migdałów lub startą
białą czekoladą.Smacznego!