ßßß Cookit - przepis na Bounty- rajski batonik

Bounty- rajski batonik

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie sklepową wersję tego batonika, nie ma wątpliwości, że z chęcią zjecie i tą, domową wersję rajskiej słodkości. Małe, kokosowe pralinki mają miękkie wnętrze, a czekoladowa charakterystycznie chupie. Jeśli chcecie otrzymać zwarte, kształtne kulik warto odczekać chwilę po wymieszaniu bazy i dobrze je schłodzić. Wtedy na pewno też będziecie tak zachwyceni!
(przepis podstawowy)
150 g wiórków kokosowych
100 ml śmietanki kremówki
60 g masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
około 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Śmietankę podgrzać razem z masłem w niewielkim rondelku, aż do jego rozpuszczenia. W misce wymieszać cukier puder, cukier waniliowy i wiórki, dodać zawartość rondelka, wymieszać i odstawić na kilka (5- 7) minut. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 15), układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić 4- 12 godzin. Po tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić, po kolei zanużać w niej kulki i znów chłodzić około godziny. Smacznego!
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/09/bounty-rajski-batonki.html