Wykonanie
Jeśli lubicie sklepową wersję tego batonika, nie ma wątpliwości, że z chęcią zjecie i tą, domową wersję rajskiej słodkości. Małe,
kokosowe pralinki mają miękkie wnętrze, a czekoladowa charakterystycznie chupie. Jeśli chcecie otrzymać zwarte, kształtne kulik warto odczekać chwilę po wymieszaniu bazy i dobrze je schłodzić. Wtedy na pewno też będziecie tak zachwyceni!
(przepis podstawowy)150 g
wiórków kokosowych100 ml
śmietanki kremówki60 g
masła3 łyżki
cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliokoło 150 g
czekolady mlecznej lub gorzkiej
Śmietankę podgrzać razem z
masłem w niewielkim rondelku, aż do jego rozpuszczenia. W misce wymieszać
cukier puder,
cukier waniliowy i wiórki, dodać zawartość rondelka, wymieszać i odstawić na kilka (5- 7) minut. Formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (około 15), układać na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzić 4- 12 godzin. Po tym czasie
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wystudzić, po kolei zanużać w niej kulki i znów chłodzić około godziny. Smacznego!