Wykonanie
Cześć :)Dzisiaj
pora na kolejną słodkość - niewielkie
kokosowe pralinki, nieco przypominające batoniki Bounty. Miałam okazję już kilkakrotnie robić różne
czekoladki (z czasem pojawią się inne przepisy) i stwierdzam, że to jest bardzo miłe i przyjemne zajęcie - polecam! :)Składniki:200 g
wiórków kokosowych60 g
cukru pudru100 ml
śmietany kremówki 30 %70 g
masłaaromat rumowyulubiona
czekoladaWykonanie:Rozpoczynamy od wymieszania suchych składników - czyli wiórków i
cukru. Następnie podgrzewamy
śmietankę z
masłem, wlewamy do wiórków i mieszamy. Dodajemy kilka kropel
aromatu rumowego (bądź innego, który lubimy).Teraz z masy formujemy niewielkie kulki, dość dobrze się je lepiło :) Pozostawiamy je w lodówce na ok. godzinę, aby się schłodziły.Po tym czasie rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej (czyli w miseczce umieszczonej nad naczyniem z gorącą
wodą) i zanurzamy w niej nasze pralinki.Pozostawiamy je na noc w lodówce, aby
czekolada stężała, ja nie wytrzymałam i podjadałam je od razu :)
Niektóre pralinki pozostawiłam bez
czekolady - też były bardzo smaczne :)Smacznego !