Wykonanie
Ja jestem maniaczką smaku
kokosowego:) Pamiętam jak jeszcze w czasach liceum doprowadzałam moją kumpelę do szału swoimi perfumami o zapachu.... tak tak....
kokosu :)Perfumy od tego czasu zmieniłam jednak zamiłowanie do smakołyków
kokosowych pozostało :)Dziś proponuję przepyszne pralinki w smaku łudząco przypominające znanego batonika ;)Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki"Składniki:200g
wiórków kokosowych100 ml
śmietany kremówki70g
cukru pudru70g
masłakilka kropli
aromatu rumowego200g
czekolady mlecznejKokos wymieszać z
cukrem pudrem. W garnuszku podgrzać
śmietanę i
masło do momentu rozpuszczenia
masła. Dodać aromat. Wlać do
kokosu z
cukrem i bardzo dobrze wyrobić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce (ja na kilkanaście sekund wstawiam ustawiając program - "odmrażanie". Nie wstawiać na wyższą moc bo sie zetnie i nic z tego nie będzie;).Z masy formować kulki i maczać w
czekoladzie. Zostawić do zastygnięcia w lodówce.Dobrym rozwiązaniem jest też ulepione kulki schłodzić i dopiero później je oblewać
czekoladą. Unikniemy ich rozsypywania co czasem może się zdażyć przy zbyt miękkiej
masie ;).Smacznego wszystkim :)