ßßß Cookit - przepis na Rajski batonik

Rajski batonik

nazwa

Wykonanie

Jeśli jesteście fanami oryginalnego Bounty, ten batonik domowej roboty jest dla Was. Mięciutki, intensywnie kokosowy, oblany dużą ilością mlecznej czekolady... mniam! Co za bajeczna odmiana po piernikach ;-). Jestem zachwycona jego smakiem i szybkością przygotowywania. Bardzo polecam!
Składniki na około 25 pralinek:
200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
70 g cukru pudru
70 g masła
kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżeczka ciemnego rumu
Do obtoczenia:
150 - 200 g mlecznej czekolady
W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, do roztopienia masła, wymieszać. Przelać na wiórki kokosowe, dodać aromat/rum wymieszać i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i nasiąknięcia wiórków.
Po tym czasie masę kokosową wyjąć z lodówki i mocno ściskając odrwane kawałki w dłoni uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez godzinę.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali . Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomagać widelczykiem), wyłożyć na papier, odstawić do stężenia czekolady (można do lodówki).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - blog Dagmary 'A cat in the kitchen' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rajski-batonik