Wykonanie
Kwiatki upieczone na galę Mediatorów. Już wyjaśniam o co chodzi. Mediatory to nagrody przyznawane przez studentów dziennikarstwa dziennikarzom, którzy przez ostatni rok zrobili najwięcej/najlepiej/najrzetelniej. W dziewięciu kategoriach, z których każda zawiera w sobie słówko TOR (Autorytet, Nawigator, Torpeda, Akumulator, Detonator, Promotor, Prowokator, Inicjator, Reformator) – jako symbol naprowadzania studentów dziennikarstwa z całej polski na właściwe tory dziennikarstwa. Dla zainteresowanych więcej informacji tutaj.
Gala Mediatorów organizowana jest raz do roku, w listopadzie. Jaki w tym mój udział?Ano taki, że Mediatory, po pierwsze, były pomysłem studentów dziennikarstwa UJ (na którym się uczę), po drugie, ich organizacją zajmuje się Koło Naukowe KNSD (do którego należę), po trzecie wreszcie – umiem piec, co wiąże się z regularnymi dostawami pudeł z
ciastkami na imprezy dziennikarskie :) Rola kołowej kuchareczki bardzo mi odpowiada.Wiecie co? Kiedy przyszłam wczoraj z pudłami do Audytorium Maximum, gdzie odbywa się gala, weszłam do garderoby, parę osób nie wiedziało skąd się tam wzięłam, a zagęszczenie osób na metr kwadratowy, że
szpilki nie wepchnie, i weszłam tam ja, z pudlami
ciastek, i na pytanie kim jestem odpowiedziałam, że
ciastka przyniosłam i usłyszałam „ooo,
ciastka…”To taka głupota, ale, wiecie, to było tak niesamowicie miłe…
(Przepis z :
Ciastka,
ciasteczka i babeczki Hilaire Walden)Składniki:18 dag
mąki razowej lub orkiszowej5 dag
płatków owsianych2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
tymianku lub
bazylii – świeżych lub suszonych5 dag chłodnego
masła pokrojonego w kostkę3 łyżki
mleka2 łyżeczki ostrej
musztardy (Dijon, sarepska, angielska lub niemiecka)łyżka ziaren
sezamułyżka
siemienia lnianego (lub tylko
sezam albo siemię – jak lubicie)
sól i
czarny pieprzPrzygotowanie:1. Nagrzej piekarnik do 200 o C. Wyłóż dwie blachy pergaminem. Do dużej miski wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia,
płatki owsiane,
przyprawy, siemię,
sezam i
zioła. Wymieszaj. Dodaj
masło i rozetrzyj je palcami z
mąką.2. W rondelku wymieszaj
mleko z
musztardą. Wlej do miski z
mąką i zagnieć miękkie ciasto.3. Przełóż ciasto na posypaną
mąką stolnicę (nie za dużo, tylko tyle, żeby się nie kleiło). Wyrabiaj przez chwilę, po czym rozwałkuj na cienki placek (pamiętaj, że
ciasteczka dzięki proszkowi do pieczenia urosną w piekarniku). Wykrawaj
krakersy. Układaj je na blasze, zachowując odstępy.4. Każdy
krakers przed wstawieniem do piekarnika posmaruj
mlekiem i pozakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do już wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz 10-12 minut, aż do zrumienienia.
Ciasteczka są łatwo przechowywane, np. w metalowej puszce, szczelnym szklanym słoju czy cefalonowej torebce.
Martin Lindstrom, Dziecko reklamy