Wykonanie
To pierwszy z dwóch przepisów na te znane
ciasteczka, który mam do wypróbowania. Z moimi modyfikacjami.źródło
Składniki :1 1/3 szklanki
mąki razowej,1/4 szklanki
mąki pszennej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
soli,2 łyżki
płatków owsianych (można lekko zmielić),1/3 kostki
masła,1 szklanka
cukru (dałam 1/2 szklanki
cukru trzcinowego),1/3 szklanki
mleka.Wykonanie :Przesiać oba rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia i
sól do dużej miski. Wsypać
płatki owsiane. Dodać
masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominało
bułkę tartą. Dodać
cukier i tyle
mleka, by powstało miękkie ciasto. Wyłożyć je na blat posypany
mąką i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie. Ugnieśc kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nasmarować blachę. Rozwałkować ciasto do grubości 6 mm. Wykroić foremką krążki o średnicy 4 cm. Układać
ciasteczka na blasze, w odstępach 3 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 15-20 minut, aż
ciasteczka przyrumienią się lekko. Przełożyć na metalową kratkę by ostygły.