ßßß Cookit - przepis na Digestive – herbatniki maślane z mąki razowej

Digestive – herbatniki maślane z mąki razowej

nazwa

Wykonanie

To pierwszy z dwóch przepisów na te znane ciasteczka, który mam do wypróbowania. Z moimi modyfikacjami.
źródło
Składniki :
1 1/3 szklanki mąki razowej,
1/4 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki płatków owsianych (można lekko zmielić),
1/3 kostki masła,
1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki cukru trzcinowego),
1/3 szklanki mleka.
Wykonanie :
Przesiać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól do dużej miski. Wsypać płatki owsiane. Dodać masło i rozdrobnić mikserem, aż ciasto będzie przypominało bułkę tartą. Dodać cukier i tyle mleka, by powstało miękkie ciasto. Wyłożyć je na blat posypany mąką i wyrabiać ciasto do momentu, kiedy będzie gładkie. Ugnieśc kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Nasmarować blachę. Rozwałkować ciasto do grubości 6 mm. Wykroić foremką krążki o średnicy 4 cm. Układać ciasteczka na blasze, w odstępach 3 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec 15-20 minut, aż ciasteczka przyrumienią się lekko. Przełożyć na metalową kratkę by ostygły.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1231