ßßß Cookit - przepis na Ciastka digestive

Ciastka digestive

nazwa

Wykonanie

Digestive (amerykański odpowiednik 'graham crackers') to zdrowsze, kruche, pełnoziarniste ciastka, o charakterystycznym słodko - słonym smaku. Najbardziej popularne ciasteczka w UK, produkowane również w wersji z czekoladą mleczną lub gorzką. W UK każdej sekundy zjadamy statystycznie 52 ciastka! Bywają spożywane zamiast chleba, szczególnie dobrze pasują do angielskich twardych serów. Digestive z supermarketu są znacznie słodsze niż te z podanego niżej przepisu, więc jeśli chcecie - musicie je dosłodzić. Nam (mi i dziewczynkom) w ogóle to nie przeszkadzało i chrupałyśmy ze smakiem, natomiast mój mąż przyzwyczajony do wersji sklepowej - bardzo kręcił nosem i nie dał sie namówić ;-). Polecam wszystkim dbającym o linię i tym odchudzającym się tradycyjnie od 1 stycznia, ale nie tylko ;-).
Składniki na 20 - 25 ciastek:
175 g mąki pszennej razowej
50 g mąki pszennej
50 g zmielonych płatków owsianych (medium oatmeal)
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, w temperaturze pokojowej
3 łyżki brązowego cukru (lub więcej, do smaku)
60 ml mleka (4 łyżki)
Płatki owsiane zmielić blenderem lub malakserem, nie muszą być drobne jak mąka (medium oatmeal można również nabyć w sklepie). Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto (ciasto nie jest łatwe do zagniatania i wałkowania).
Wałkować je na grubość około 4 - 6 mm (najlepiej nie podsypując mąką, lub minimalnie). Wycinać szklanką lub foremką ciastka o średnicy około 4 - 5 cm. Wyłożyć na natłuszczoną lekko blachę. Piec około 15 minut w temperaturze 180 - 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego :-).
* W wersji z czekoladą należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, posmarować ciastka od spodu, odłożyć do zastygnięcia.
Przepis pochodzi z 'The classic 1000 cake & bake recipes' Wendy Hobson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-digestive