Wykonanie
Niepozorne, ale wyjątkowe smaczne
ciasteczka. Niestety trzeba je upiec - rano, gdy nie jest jeszcze tak upalnie, na pewno dacie radę, tak jak ja dałam;) Warto się przemęczyć. Zresztą nie pieką się długo i w Waszych kuchniach nie zdąży się zrobić aż tak gorąco. Są dużo zdrowsze niż
ciastka czy
krakersy dostępne w sklepach, nie mówiąc już o tym, że smakują lepiej i są po prostu domowe. Piekąc samemu, mamy większy wpływ na to, co jemy. I nie chodzi tu tylko o wybór naturalnych składników - decydujemy również w pełni o smaku. Pewnie nie muszę nikogo o tym przekonywać, dlatego po prostu polecę te pełnoziarniste
ciasteczka ze świeżym
tymiankiem,
pieprzem i
sezamem. Gdy przeczytałam przepis na nie, od razu wiedziałam, że muszą być dobre i się nie pomyliłam.
Pełnoziarniste
ciasteczka z
tymiankiem i
sezamem- 180g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 50g
płatków owsianych błyskawicznych- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- duża szczypta
soli- duża szczypta
pieprzu- 2 łyżki
cukru- 2 łyżki świeżego lub suszonego
tymianku- 2 łyżki
sezamu- 75g zimnego
masła- 5 łyżek
mleka- 2 łyżki
musztardy1) W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz
trzech ostatnich.2)
Masło pokroić na małe kawałki i rozetrzeć z suchymi składnikami.3) Wymieszać
mleko z
musztardą, dodać do miski i wyrobić gładkie ciasto.4) Posypać blat i wałek
mąką i cienko rozwałkować ciasto.5) Wycinać z niego kółka i układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.6) Piec w temperaturze 190 st. C przez 10-15 minut, aż będą lekko brązowe.Przepis stąd .Czas przygotowania: 40 minutLiczba sztuk: 53Kaloryczność jednej sztuki: 30 kcal