Wykonanie
Przyszedł czas na na Montanę – stan obfitości. Kraina bizonów,
pstrągów i niedźwiedzi grizzly. Mimo że około 60% powierzchni zajmują góry ważną rolę odgrywa też rolnictwo. Współcześnie stan słynie z hodowli bydła, trzyma się tam także trzodę chlewną i
drób (w szczególności
kurczaki). Jednym ze specjałów jest danie Rocky Mountain oysters, czyli najczęściej smażone w głęboki
oleju jądra bycze lub baranie. Podaje się je zazwyczaj na przystawkę. Ta przekąska bardzo mocno związana jest z kulturą kowbojską. Do stanowych
sportów można zaliczyć również łowienie ryb, co sprawia, że dania z ich dodatkiem są równie popularne, jak te z
wieprzowiną czy
wołowiną. Wśród stanowych kanapek znajdziemy te ze smażonymi jądrami oraz kotletami wołowymi i wieprzowymi.4
bułki4 kotlety wieprzowe4 duże liście
sałatykilka plastrów
sera cheddar2 małe
pomidory1
cebulaszczypiorekmusztarda dijon
sos czosnkowysól,
pieprzKotlety lekko rozbijamy i smażymy. Po usmażeniu posypujemy je
pieprzem i
solą.
Bułki kroimy na pół i wkładamy na chwilę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Spód
bułki smarujemy
sosem czosnkowym, po czym następnie nakładamy:
sałatę, kotlet, plastry
pomidora, krążki
cebuli,
ser cheddar . Na sam koniec dajemy
musztardę dijon i trochę posiekanego
szczypiorku.