ßßß Cookit - przepis na CHEESEBURGER Z SALSĄ POMIDOROWĄ I NACHOSAMI

CHEESEBURGER Z SALSĄ POMIDOROWĄ I NACHOSAMI

nazwa

Wykonanie

(4 porcje)
cheeseburger
400 g rozbratla(rostbef)
sól i pieprz
8 plasterki cheddara
sałata
cebula
pomidor
4 bułki typu brioszka do hamburgera
salsa
1 duży pomidor
łyżka drobno pokrojonej cebuli
0,5 łyżki świeżej kolendry
sok limonki
łyżka drobno pokrojonej papryki
sól i pieprz
do podania
nachos
-----
cheeseburger: zmiel mięso dwukrotnie •Zmielone mięso ułóż wzdłuż na plastikowej folii i zwiń ją, tworząc kiełbaskę •Ważne żeby wszystkie włókna ułożone były w tą samą stronę, w ten sposób będą one ułożone pionowo, kiedy będziemy kroić rulon na porcje •Wstaw rulon do lodówki na co najmniej 2 godziny , aby mięso odpoczęło, a następnie pokrój je na krążki •Zdejmij folię i położ burgery na bardzo gorącą patelnię bez masła i oleju •Przyciskając burgery nadaj im odpowiednią wielkość i kształt;posól je i posyp pieprzem •Obróć burgery, kiedy ich powierznia będzie ładnie przysmażona, i smaż je z drugiej strony •Burgery należy podawać , kiedy będą różowe w środku Na bułce połóż plasterek sera , następnie burgera ,kolejny plasterek sera ,cebule , pomidora i sałatę.
salsa pomidorowa: pomidora obieramy ze skórki i kroimi na pół Obydwie połówki wyciskamy nad talerzem-większość pestek wyleci z sokiem Pozostałe usuwamy łyżeczką ,a miąższ drobno kroimy Dodajemy cebulę,paprykę, kolendrę oraz sok z limonki Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.
-----
Źródło:http://classy-chef.blogspot.com/2014/03/cheeseburger-z-salsa-pomidorowa-i.html