Wykonanie
(4 porcje)cheeseburger400 g
rozbratla(
rostbef)
sól i
pieprz8 plasterki
cheddarasałatacebulapomidor4
bułki typu brioszka do hamburgerasalsa1 duży
pomidorłyżka drobno pokrojonej
cebuli0,5 łyżki świeżej
kolendrysok
limonkiłyżka drobno pokrojonej
paprykisól i
pieprzdo podanianachos-----cheeseburger: zmiel
mięso dwukrotnie •Zmielone
mięso ułóż wzdłuż na plastikowej folii i
zwiń ją, tworząc
kiełbaskę •Ważne żeby wszystkie włókna ułożone były w tą samą stronę, w ten sposób będą one ułożone pionowo, kiedy będziemy kroić rulon na porcje •Wstaw rulon do lodówki na co najmniej 2 godziny , aby
mięso odpoczęło, a następnie pokrój je na krążki •Zdejmij folię i położ burgery na bardzo gorącą patelnię bez
masła i
oleju •Przyciskając burgery nadaj im odpowiednią wielkość i kształt;
posól je i posyp
pieprzem •Obróć burgery, kiedy ich powierznia będzie ładnie przysmażona, i smaż je z drugiej strony •Burgery należy podawać , kiedy będą różowe w środku Na
bułce połóż plasterek
sera , następnie burgera ,kolejny plasterek
sera ,
cebule ,
pomidora i
sałatę.salsa pomidorowa:
pomidora obieramy ze skórki i kroimi na pół Obydwie połówki wyciskamy nad talerzem-większość pestek wyleci z
sokiem Pozostałe usuwamy łyżeczką ,a miąższ drobno kroimy Dodajemy
cebulę,
paprykę,
kolendrę oraz
sok z limonki Przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.-----