Wykonanie
Ponieważ niektóre osoby miały problem z przygotowaniem tego ciasta, postanowiłam nieco zmodyfikować jego recepturę, tak by nawet przy bardziej płynnym kajmaku masa nie rozpływała się. Tym razem upiekłam kajmakowe z
bezą w okrągłej tortownicy. Zdjęcie poniżej. Pozdrawiam i życzę smacznego!Ciasto kajmakowe z
bezą (ulepszona receptura) – przepis:Spód:230 g
mąki100
cukru100 g
masła1
jajkoMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
jajko,
cukier i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wypełniamy nim formę (o średnicy 28 cm) i nakłuwamy widelcem w różnych miejscach. Ciasto pieczemy przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.Masa kajmakowa i
beza:200 g
śmietany kremówki 30% lub 36%200 g
mascarpone300 g kajmaku3
żółtka1 czubata łyżka
skrobi kukurydzianej3
białka150 g
cukrukakaoUbijamy z
cukrem trzy
białka. Do miski wrzucamy
mascarpone,
śmietanę kremówkę, kajmak,
skrobię kukurydzianą oraz
żółtka. Dokładnie przerabiamy na gładką masę, którą następnie przelewamy do formy z lekko zapieczonym
ciastem. Na wierzch dajemy ubite
białka. Ciasto pieczemy 55-65 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po kilku minutach pieczenia dobrze jest je przykryć od góry folią aluminiową albo papierem do pieczenia (aby
beza się nie przypaliła). Do ozdobienia używamy
kakao lub wiórek
czekoladowych.