Wykonanie
Podczas ostatniego spaceru przechodziliśmy koło starego mieszkania mojej przyjaciółki. Zrobiło mi się jakoś tak przeraźliwie smutno. Mieszkała bardzo blisko mnie a teraz mieszka trochę dalej. Ale naprawdę tylko trochę. No bo cóż to jest te 60 km? Nie żebym narzekała. Ale smsy typu " Schodzę" albo"
Będę za 10 minut" nie są już możliwe. Przypomniał mi się nasz deser. Masakra w zamieci . I stał się punktem wyjścia do tego ciasta. Mówią, że ulepszenia nie zawsze się udają. Ale jak może się nie udać coś co zawiera
czekoladę,
bitą śmietanę i bezę? No właśnie. Ciasto jest bardzo szybkie i naprawdę przepyszne. Mocno
czekoladowy spód i chmurka z
bitej śmietany przełamana kawałkami
bezy. Poezja. Bardzo polecam wypróbować. Latem dobrym pomysłem będzie posypanie ciasta świeżymi
malinami:)
Składniki:250 g
gorzkiej czekolady (min 70% masy
kakaowej)120 g
masła3
jajka1
żółtko150 g
cukruszklanka
mąkiszczypta
soli250 ml
śmietany kremówki2-3
bezyszczypta
kakao do posypaniaopcjonalnie świeże
malinyWykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej razem z
masłem (ustaw garnek z
wodą na nim miskę do której wrzuć
czekoladę, pamiętaj żeby miska nie dotykała
wody). Poczekaj aż chwilę przestygnie.
Jajka i
żółtko utrzyj z
cukrem. Dodaj masę jajeczną,
sól i
mąkę. Wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok 30-40 minut. Odstaw aż przestygnie. Ubij kremówkę i dodaj pokruszone
bezy. Przełóż
śmietanę na ciasto i posyp odrobiną
kakao. Posyp świeżymi
malinami.