Wykonanie
Kiedyś natrafiłam na przepis Matrthy Stewart na Mississippi Mud Pie, czyli amerykańskie ciasto
czekoladowe. Ciasto to nie ma ono długiej historii. Pomysł na nie zrodził się prawdopodobnie w czasach II Wojny Światowej w stanie Mississippi. Pamiętałam, że składa się ono z
trzech warstw o różnym poziomie słodkości i różnej fakturze. Wreszcie postanowiłam je zrobić. Oto mój przepis na obłędnie
czekoladowe ciasto, które posmakuje każdemu łasuchowi.Spód
ciasteczkowy:230 g
ciastek czekoladowych110 g
masła1 łyżeczka
kakaoMasło rozpuszczamy w misce, a gdy jest już płynne dodajemy do niego
kakako. Mieszamy po czym dodajemy przemielone w blenderze
ciastka. Całość dokładnie mieszamy. Mieszaninę przesypujemy do formy o średnicy 28 centymetrów wysmarowanej
masłem, tak by zachodziła około 3 cm na boki. Formę wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, a następnie na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Ciasto
czekoladowe bez
mąki:5
jajek150 g
czekolady gorzkiej60 ml
śmietany kremówki 30%100 g
cukru120 g
masłaOddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka z
cukrem miksujemy przez 3-4 minuty.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Kiedy jest płynna, dodajemy do niej
jajka utarte z
cukrem (w miseczce zostawiamy ilość odpowiadającą około 2
jajkom) kremówkę i mieszamy. Następnie do masy dodajemy ubite
białka i ponownie mieszamy. Masę wylewamy do formy z zapieczonym
spodem ciasteczkowym i wstawiamy na 40-42 minuty do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.Masa czekoladowa:150 g
gorzkie czekolady50 g
cukru200 ml
śmietany kremówki 30%30 g
masła2
żółtka utarte z
cukrem, które zostały odłożone podczas pieczenia ciastaDo rondla wlewamy kremówkę, dodajemy
cukier,
czekoladę i podgrzewamy. Kiedy
czekolada się rozpuści dodajemy do niej
masło, mieszamy a na sam koniec łyżka po łyżce utarte
żółtka, mieszamy. Masę gotujemy przez 3-4 minuty na wolnym ogniu cały czas mieszając. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie na wierzch wylewamy masę i wstawiamy ciasto na 2-3 godziny do lodówki.