Wykonanie
Weekend sprzyja spotkaniom i gotowaniu. Dobrze zatem
mieć kawałek ciasta, którym moglibyśmy uraczyć przychodzących gości. Zapraszam zatem na kruche ciasto z
kremem czekoladowym i
bezą.Cienki spód:250 g
mąki50 g
cukru100 g
masła3
żółtkaMasło rozpuszczamy w misce. Dodajemy
żółtka,
cukier oraz
mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy (moja miała 24 x 34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Beza:3
białka150 g
cukruUbijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy
cukier wymieszany i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy prostokąt 24 x 34 centymetry. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na wyrysowany kształt.
Bezę wstawiamy na 80-90 minut do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż
beza ostygnie.
Krem czekoladowy:200 g
gorzkiej czekolady140 g
śmietany kremówki 30%140 g
mascarponeCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Dodajemy kremówkę (nie ubitą) po czym mieszamy. Na koniec dodajemy
mascarpone i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód, po czym wstawiamy ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Na wierzch nakładamy
bezę i możemy podawać.