Wykonanie
Okazja nie byle jaka bo po pierwsze Bartek, który sam pierwszy raz piekł ciasto a po drugie grupa Podskalany Team - wyjątkowe oczko w głowie Pana Instruktora ze stajni Gospodarstwo Podskalany .Dziewczyny wybrały sobie ciasto
czekoladowe a ja postarałam się żeby jego przygotowanie należało do najprostszych jak tylko to możliwe. Z dorosłymi w kuchni jest jak z dziećmi. Chociaż... z dziećmi zdecydowanie łatwiej ;)
Składniki:- 1
gorzka czekolada- 1
mleczna czekolada- 1/3 kostki
masła- 1 szklanka
cukru- 4 krople
aromatu waniliowego- 6
białek- 3
żółtka- 1 szklanka
mąkiPolewa:- 1
mleczna czekolada- 6 łyżek
śmietanki kremówki 30%Przygotowanie:W rondelku rozpuszczam
cukier. Dodaję obie
czekolady i mieszam aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Dodaję
masło i odstawiam do wystygnięcia. W
między czasie ubijam pianę z
białek (można dodać szczyptę
soli, ubije się wtedy lepiej). Kiedy masa czekoladowa wystygnie, przekładam ją do miksera i dodaję powoli
żółtka ubijając na gładką masę. Dodaję krople
aromatu waniliowego i
mąkę. Kiedy składniki się połączą dodaję do nich bardzo powoli i delikatnie ubite
białka i mieszam delikatnie łyżką aż uzyskam gładki
krem czekoladowy.Masę wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej
masłem. Na blachę nalewam
wody około 1,5 cm i piekę ciasto w 180 stopniach przez 35-40 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeżeli nie zostaje nic na patyczku po wbiciu w ciasto to znaczy, że jest ok. Odstawiam ciasto aż całkowicie wystygnie.W rondelku zagotowuje
śmietankę kremówkę. Dodaję
czekoladę i rozpuszczam aż składniki połączą się w gładką masę. Kiedy przestygnie - ale nie zastygnie całkowicie - smaruje wierzch ciasta. Dekorować można lub nie... Bartka trochę poniosło :-D
Backstage:Było dużo śmiechu bo Bartek głównie testował czy aby na pewno wytworzony przez niego twór da się jeść. Wylizał więc wszystkie miski, rondelki i końcówki od miksera Chef by Kenwood. Ubrudził siebie, mnie i pół kuchni. Przy okazji odkrył jak smakują nachosy z
czekoladą oraz
kozi ser z
szynką parmeńską z dodatkiem...
czekolady :)))