ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe Ciasto z Masą Makową

Czekoladowe Ciasto z Masą Makową

nazwa

Wykonanie

Świąteczne menu zwykle planuję z dużym wyprzedzeniem. Uwielbiam wertować przepisy i przeczesywać własną pamięć w poszukiwaniu idealnych propozycji na daną okazję.
To chyba październikowy śnieg sprawił, że w tym roku wyjątkowo wcześnie zaczęłam myśleć
o Bożym Narodzeniu. Już dziś wiem, że zrobię dojrzewający piernik staropolski oraz babę drożdżową wg. Magdy Gessler . Będzie też tort dacquoise i zapewne coś lub kilka cosiów:-) z makiem. Babę i tort czyniłam wielokrotnie. Piernik powstanie po raz pierwszy,
a repertuar makowy jest różnorodny i zmienia się co roku. Mam już pokaźny stos przepisów, takich z myślą o świętach. Przez najbliższe tygodnie będę je testować i publikować w blogu,
a potem z zacnego grona wybiorę faworytów, którzy znajdą się u mnie na świątecznym stole.
Dziś pierwszy z serii wypieków opatrzonych etykietą Boże Narodzenie.
Połączenie maku i czekolady nie jest zbyt popularne. Ciekawa byłam, który ze składników wygra w bitwie na smaki i okazało się, że jest remis. Żaden z nich nie dominuje, a razem tworzą interesującą, harmonijną całość.
Składniki na tortownicę o śr. 22 cm lub dużą keksówkę:
Ciasto:
150-200 g gorzkiej czekolady
5 żółtek
7 białek
100 g miękkiego masła
250 - 300 g gotowej masy makowej
125 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki wrzątku
Wykonanie:
Ciasto:
Czekoladę (150-200g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem. W trakcie ucierania dodajemy po jednym żółtku. Dorzucamy masę makową i całość mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Wlewamy czekoladę i delikatnie dodajemy pianę z białek. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 175ºC. Studzimy i smarujemy czekoladową polewą.
Polewa:
Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wlewamy wodę. Podgrzewamy mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/czekoladowe-ciasto-z-masa-makowa.html