ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy z mąki orkiszowej, bez proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy z mąki orkiszowej, bez proszku do pieczenia

nazwa

Wykonanie

Chyba jeszcze nie piekłam [ nie pamiętam dokładnie, tyle ich już się napiekłam] biszkoptu bez proszku do pieczenia..no i postanowiłam taki właśnie upiec..i na dodatek z mąki orkiszowej..upiekłam wg przepisu znalezionego tutaj. Mój wyszedł jakiś taki niski..ale i tak w planach miałam przeciąć go na połowę i coś dalej z nim działać..a co ? to jeszcze się okaże..
7 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
7 łyżek cukru
4 czubate łyżki mąki orkiszowej Skworcu
4 łyżki kakao Skworcu
Białka ubić, następnie dodać cukier i ubić masę na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z kakao i dokładnie, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wylać do tortownicy .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 35 minut na programie góra-dół .Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/biszkopt-kakaowy-z-maki-orkiszowej-bez.html