ßßß
Składniki:6 jajek1/2 szklanki cukru6 łyżek mąki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaWykonanie:Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić mikserem na “sztywno”.Do żółtek wsypać cukier i ubić do białości.Do ubitych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia.Delikatnie przemieszać.Na wierzch wyłożyć pianę i delikatnie mieszać łyżką by połączyły się wszystkie składniki.Wylać na wysmarowaną tłuszczem formę i włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut temp. 190-200 st. C.( Zrobić próbę patyczkiem. Jeśli patyczek wyjmiemy z ciasta suchy to znaczy ze ciasto mamy upieczone. Biszkopt nie powinien być złocisty. W żadnym wypadku nie powinien być zbyt mocno wypieczony ponieważ będzie się nam łamał przy krojeniu.)
Przekroiłam go na 3 części. Nasączyłam ponczem (herbata z cukrem) wszystkie 3 placki. Spód posmarowałam dżemem na to krem śmietankowy (który kupiłam w sklepie). Następny placek biszkoptowy nasączony ponczem ponownie posmarowałam kremem tym razem czekoladowym. Ostatni placek układamy na masie i z wierzchu nakładamy krem śmietankowy. Boki posmarowałam kremem czekoladowym. Z wierzchu posypałam pokrojoną czekoladą dla dekoracji.