ßßß
Obłędnie pyszna! Na warstwie ciasta, z mnóstwem jabłek, cudną pianką chrupiącą na wierzchu i kruszonka z ciasta… Rewelacja. Szarlotka najlepsza na świecie. Można wpakować w nią tyle jabłek, ile się tylko zapragnie, a nie rozwali się, nie przemoknie, nic się nie zepsuje. Pomysł na pianę z dodatkiem kisielu jest strzałem w dziesiątkę. Po upieczeniu nie było już jednej czwartej dużej blachy, nie mogłam się powstrzymać. A tu jeszcze musi zostać na spróbowanie dla paru osób… :)Naprawdę, w życiu nie jadłam lepszego ciasta z jabłkami. A przepis nie pochodzi z żadnej książki, ale z dużo lepszego źródła: od osoby, która ciasto robiła już iks razy. Takie wypróbowane przepisy są najlepsze (dzięki Kokoszko!).PY-CHA!
Składniki:ciasto:3 szklanki mąki1 kostka masła/margaryny4 płaskie łyżki cukru5 żółtek jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)opakowanie cukru waniliowegonadzienie:co najmniej kilogram jabłek – łatwiej mi przeliczyć na owoce: około 6-7 średniej wielkości jabłek, koniecznie tych „szarlotkowych” (twardych, kwaśnych, winnych)piana:5 białek¾ szklanki cukrukisiel sypki, w torebce, nie gotujemy go (cytrynowy lub morelowy- grunt, żeby był jasnego koloru) - 1 opakowanie
Przygotowanie:Składniki wymieszaj ze sobą. Powstanie ciasto, którego trzecią część wkładamy do zamrażarki. Rozwałkuj resztę i rozłóż w dużej brytfance. Posyp ciasto odrobiną mąki lub bułki tartej i rozłóż wcześniej przygotowane jabłka (około 1 kg) pokrojone w ósemkę, cienkie plasterki lub starte na tarce (zależy od rodzaju jabłek).Przygotuj pianę. Ubij białka. Pod koniec, powoli dodaj cukier i kisiel (kisiel sypki, nie już ugotowany - ma być w proszku z torebki). Pianę ułóż na jabłkach. Następnie wyciągnij resztę ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce. Posyp je równolegle po pianie. Piecz około 45 minut w 190 o C.