Wykonanie
Truskawki powoli się kończą, coraz częściej są wodniste i bez smaku. Pani w warzywniaku narzeka, że te późne bardzo szybko się psują – często nie wytrzymują do końca dnia. Już trochę mi się przejadły, ale wiem, że niedługo znowu
będę za nimi tęsknić, więc postanowiłam skusić się na klasyczny
biszkopt z
truskawkami. Robi się go błyskawicznie, więc mimo, że późno wróciliśmy z pikniku, zjedliśmy pyszny podwieczorek.
Składniki8
jajek150g
cukru300g
mąki500g
truskawekPrzygotowanieUmyj
truskawki, oberwij im szypułki.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Oddziel
żółtka od
białek.
Białka ubij na lekką pianę.Nadal ubijając, stopniowo dodawaj do
białek cukier.Wciąż miksując, dodawaj po jednym
żółtku.
Mąkę przesiej przez sito, wsyp do masy i delikatnie wymieszaj.Przelej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ciasta ułóż
truskawki, lekko je wciskając.Piecz około 30 minut – do suchego patyczka.Gotowe!Zobacz także:Bardzo
truskawkowy przekładaniecCiasto
kakaowe z
truskawkamiSzarlotka z
malinami