ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana jajkiem

Papryka faszerowana jajkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 papryki (kolorystyka dowolna)
10 dag pieczarek
6 jajek
kilka plasterków boczku wędzonego niegotowanego
sól
pieprz
olej
4 pomidory
kilka liści sałaty
kilka lisków bazylii
sól
pieprz
olej lub oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 5 min plus 10-15 min smażenia
Miało być danie z piekarnika. Ale za sprawą buntu tego ostatniego wyszło danie z patelni.
Myję paprykę, odcinam górną część i czyszczę z nasion. Na spód papryki daję plasterek boczku i wlewam jajka wymieszane z pieczarkami, osolone i opieprzone. I teraz tak – jeśli to idzie nie do piekarnika, ale na patelnię, warto wcześniej paprykę nieco przygrilować.
Podlewam całość olejem i wodą, przykrywam i czekam, aż jajka się zetną. Same jajka ścinają się dość syzbko. Jeśli są też pieczarki, trzeba odrobiny cierpliwości.
Danie sobie dochodzi. W tym czasie obieram pomidory i kroję je na kostkę, rwę sałatę (pamiętajcie, że liście sałaty zawsze rwiemy, nigdy nie kroimy – po pokrojeniu lubią sczernieć), siekam bazylię. Wrzucam wszystko da salaterek, dodaję odrobinę oleju lub oliwy, soli i pieprzu do smaku.
Papryka powinna być gotowa, więc wykładam ją na talerz i zabieram się za konsumpcję. Smacznego!
Podobne przepisy
Salsa paprykowa ze smażoną cukinią
Penne z sosem mięsnym
Grillowo – szaszłyki
Sałatka z wędzonym kurczakiem
Kurczak z tagliatelle na szybko
Źródło:http://www.gryzz.pl/papryka-faszerowana-jajkiem