Wykonanie
Składniki4
papryki (kolorystyka dowolna)10 dag
pieczarek6
jajekkilka plasterków
boczku wędzonego niegotowanego
sólpieprzolej4
pomidorykilka liści
sałatykilka lisków
bazyliisólpieprzolej lub
oliwa z oliwekCzas przygotowania: 5 min plus 10-15 min smażeniaMiało być danie z piekarnika. Ale za sprawą buntu tego ostatniego wyszło danie z patelni.Myję
paprykę, odcinam górną część i czyszczę z nasion. Na spód
papryki daję plasterek
boczku i wlewam
jajka wymieszane z
pieczarkami, osolone i opieprzone. I teraz tak – jeśli to idzie nie do piekarnika, ale na patelnię, warto wcześniej
paprykę nieco przygrilować.Podlewam całość
olejem i
wodą, przykrywam i czekam, aż
jajka się zetną. Same
jajka ścinają się dość syzbko. Jeśli są też
pieczarki, trzeba odrobiny cierpliwości.Danie sobie dochodzi. W tym czasie obieram
pomidory i kroję je na kostkę, rwę
sałatę (pamiętajcie, że liście
sałaty zawsze rwiemy, nigdy nie kroimy – po pokrojeniu lubią sczernieć), siekam
bazylię. Wrzucam wszystko da salaterek, dodaję odrobinę
oleju lub
oliwy,
soli i
pieprzu do smaku.
Papryka powinna być gotowa, więc wykładam ją na talerz i zabieram się za konsumpcję. Smacznego!
Podobne przepisySalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąPenne z sosem mięsnym
Grillowo – szaszłyki
Sałatka z wędzonym
kurczakiemKurczak z tagliatelle na szybko