ßßß
Składniki1 kg mięsa wieprzowego (pół na pół szynka i chuda łopatka lub tylko jedno z nich - jak wolicie :)1 cebula czerwona1 cebula biała1 duża marchew2 pietruszki1 sos pieczeniowy ciemnyvegetaCzas przygotowania: 1 , 5 godz.Przepis na: Gulasz wieprzowyKiedy przychodzi czas na gulasz, mamy w domu mały rozdźwięk. A to ktoś nie lubi mięsa gulaszowego, bo ą w nim "gumki", a to kto inny marudzi, że kasza. I tak wypracowaliśmy sobie kompromis- mięso wieprzowe i ryż. Nie dodaję do tego gulaszu żadnego tłuszczu, więc polecam wszystkim – tym odchudzającym się i tym, którzy probują nie przytyć też.Do garnka wlewam mniej więcej szklankę wody i czekam, aż zacznie wrzeć. Na wrzątek wrzucam pokrojoną na kostkę cebulę, marchew i pietruszkę. Zmniejszam nieco moc palnika i zostawiam na 40 minut, żeby spokojnie sobie wszystko miękło. Po tym czasie dodaję pokrojone na kostkę mięso i duszę całość jeszcze 40 minut. Następnie całość doprawiam vegetą, w kubku rozrabiam według przepisu sos pieczeniowy (jedyny z kupnych, który mi smakuje, to ciemny sos pieczeniowy z Winiar – ale to oczywiście kwestia gustu, jeśli wolicie inny, to próbujcie z innym :)) i wlewam do gulaszu. Trzymam pod przykryciem jeszcze jakieś 3-4 minuty.Mój gulasz jest bardzo prosty, bez tłuszczu, bez śmietany i bez zagęszczania mąką. Doprawiam tylko vegetą, ponieważ w sosie pieczeniowym jest według mnie dość soli. Ale oczywiście można nieco doprawić solą, jeśli czujecie, że trzeba.Bardzo lubię gulasz z kuskusem lub zwykłą kaszą jęczmienną, ale i z ryżem mi nie przeszkadza. A do tego obowiązkowo ogórek kiszony! :)
Podobne przepisy
Sałatka jarzynowa w galarecieRyba z warzywami
Schab duszony w całości z warzywami
Pasztet z królika
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem