ßßß Cookit - przepis na Pieczen wieprzowa z kminkiem

Pieczen wieprzowa z kminkiem

nazwa

Wykonanie

Jeszcze jeden pomysl na niedzielny obiad.
Dla 4 osob:
500 g miesa wieprzowego na pieczen np. lopatka, schab
40 g tluszczu
10 g maki
100 g cebuli
200 g marchewki
sol, pieprz
mielony kminek i suszony majeranek ( w sezonie swiezy)
Mieso natrzec sola pieprzem i przyprawami (Swiezy majeranek wczesniej posiekac) i zwiniete w folie spozywcza odstawic do lodowki na 24 godziny. Natepnie oproszyc maka i podsmazyc na silnie rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Nastepnie przelozyc do brytfanny, podlac 2 szklankami wody, przykryc i piec temperaturze 180°C ok. 2 godziny, pieczen obracamy kilkakrotnie w czasie pieczenia z jednej strony na druga. Nastepnie dodac posiekana cebule i marchewke i piec jeszcze 30 minut bez przykrycia, w tym czasie pieczen raz odwrocic na druga strone po 15 minutach. Sos przecedzic, zagescic i podawac do pokrojonej w plastry pieczeni.
Przepis z ksiazki: "Polnische Küche heute" Hendryka Debskiego, wyd. Interpress 1982r.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2014/07/Pieczen-wieprzowa-z-kminkiem.html