ßßß Cookit - przepis na Bitki wieprzowe w pieczarkach

Bitki wieprzowe w pieczarkach

nazwa

Wykonanie

500 g wieprzowiny (łopatka)
150 g pieczarek
pół cebuli
sól
pieprz
majeranek
szczypta estragonu
250 g śmietany
tłuszcz do smażenia
Mięso oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry i rozbić nieco młotkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wszystkie plastry mięsa. Włożyć je z powrotem i podlać odrobiną wody, (ok pół szkl) przykryć pokrywką i w tym czasie posiekać cebulę oraz pieczarki. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i estragonem. Dusić bez przykrycia mieszając aż odparuje płyn. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2011/09/bitki-wieprzowe-w-pieczarkach.html